Piotrek. pisze:Mógłbyś pochwalić się swoim przykładowym jadłospisem? Bo 50 g węglowodanów to zdumiewająco mało i ciężko mi sobie wyobrazić.
To co miałem dzisiaj.
Wrzucę też przepisy.
Śniadanie:
Grzanki z serem – 20 dag.
Przeciętnie na 20 dag wychodzą 3 grzanki z serem.
W tym Białka 27,2g; Tłuszcze – 66g; Węglowodany – 10,8g;
Przepisy:
Grzanki z serem
10 dag żółtego sera utrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z
2 łyżkami masła (4 dag)(masło lekko roztopić) i
2 łyżkami lekko podgrzanego piwa (30 ml). Dodać łyżkę musztardy i pieprz do smaku.
5 placków z jajek i sera (25dag) (Przepis na placki niżej) posmarować masą. Piekarnik nagrzać do temperatury 190sto.C.
Grzanki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
2 łyżkami masła (4dag) i zapiekać 10 – 15 minut.
Podawać gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można posypać je siekaną zieleniną lub polać keczupem.
Placki z jajek i sera
50 dag białego sera zemleć przez maszynkę. Dodać
17 żółtek (35dag) oraz
10 dag mąki wymieszanej z
2 łyżeczkami proszku do pieczenia (1 dag).
17 białek (dag) ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z masą serowo-jajeczną. Przygotować
kostkę smalcu (25dag).
Część smalcu rozgrzać na patelni. Przygotowaną masę kłaść łyżką na gorący tłuszcz, tworząc placuszki. Smażyć partiami, z obu stron na rumiano,
dodając stopniowo resztę smalcu. Z podanej proporcji uzyskujemy 30 placuszków po 5 dag każdy.
Obiad:
Ser obsmażany
15 dag
Frytki
10 dag
Buraki ze śmietaną
10 dag
W tym Białka 26,6g; Tłuszcze 113,3g; Węglowodany 20,7g
Przepisy:
Ser obsmażany
30 dag żółtego sera pokroić w plastry grubości 3-5 mm, a te na kwadraty lub prostokąty o boku 4-5 cm. Na patelni rozgrzać smalec (20 dag).
2 jajka (10 dag) roztrzepać, dodać szczyptę
soli i pieprzu. Każdy kawałek sera maczać w jajkach i obtaczać w
bułce tartej (2 dag).
Kłaść na gorący smalec i smażyć z obu stron na złoty kolor, na dość gorącym tłuszczu, żeby ser zmiękł i zrumienił się, ale się nie roztopił i nie rozlał.
Podawać polane tłuszczem ze smażenia.
Frytki
4 ziemniaki (40 dag) obrać i pokroić w słupki. W głębokiej patelni rozgrzać 2 kostki smalcu (50 dag), włożyć pokrojone ziemniaki i smażyć na złoty kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową. Zaraz podawać na ogrzanym talerzu.
Buraki ze śmietaną
1kg buraków wyszorować, ugotować w skórkach, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub drobno posiekać.
30 dag słoniny i 30 dag wędzonego boczku pokroić w kostkę i wytopić.
Tłuszcz ze skwarkami wlać do buraków, posypać
pieprzem, solą, skropić
octem winnym i wymieszać.
Dusić pod przykryciem około 20 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia wlać
szklankę śmietany (22 dag), wymieszać i chwilę jeszcze pogotować.
Kolacja:
Lody waniliowe z polewą kakaową – 20 dag
Białka 7,2g; Tłuszcze 56,4g Węglowodany 13,6g
Lody waniliowe z polewą kakaową
10 Żółtek (20 dag) utrzeć z ¼ szklanki cukru (5 dag) na krem, po czym powoli wlać 1 l śmietanki, cały czas ucierając.
Dodać
aromat waniliowy. Ustawić garnek z masą na małym ogniu na płytce ochronnej i podgrzewać, stale mieszając, aż masa nieco zgęstnieje.
Ostudzić, cały czas mieszając, aby nie było grudek i nie utworzył się kożuch. Rozlać masę do plastikowych kubeczków, np. po śmietance, i wstawić do zamrażalnika.
Kiedy zaczną tężeć, wlać do nich po trochu
polewy kakaowej (10 dag) i delikatnie zamieszać patyczkiem, aby w jasnej masie lodów powstały ciemniejsze kakaowe smugi. Zamrozić.
Przed podaniem zanurzyć kubeczek w gorącej wodzie i wyłożyć lody na talerzyk.
Przepis na polewę kakaową
Kostkę masła (25 dag) stopić w rondelku. Dodać ½
szklanki cukru (12 dag),
4 łyżki kakao (4 dag) i 1/3 szklanki wody.
Rondelek wstawić do większego garnka z wrzątkiem i ogrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie dość gęsta i gładka masa.
Łącznie cały dzień:
Białko - 61 gram,
Tłuszcze – 236 gram
Węglowodany – 45 gram
Jedzenie jest pyszne
Ogólnie staram się zjadać dziennie 5 żółtek jaj. A produkty mleczne używam tylko najtłuściejsze.
Śmietana i śmietanka co najmniej 30% zawartości tłuszczu. Sery pełnotłuste, o zawartości co najmniej 30 % tłuszczu w suchej masie.
Masło bez żadnych dodatków olejowych, o zawartości co najmniej 82% zawartości tłuszczu.
Dania robie różnorodne, często z wieprzowiną, podrobami – wątrobą, sercem, itd.
Jem też karpia, stek, karkówkę, sernik optymalny z polewą czekoladową, i wiele innych.