Pytanie do ewangelików
-
- wyznanie: Brak_denominacji
Pytanie do ewangelików
Gdzie u was jest biskup oraz diakon? Pytanie głównie do Kościoła wolnych Chrześcijan
Wszystko mi wolno, ale nie wszystko jest pożyteczne. Wszystko mi wolno, ale ja nie dam się niczemu zniewolić.
I Koryntian 6:12
I Koryntian 6:12
- KAAN
- wyznanie: Kościół Wolnych Chrześcijan
Re: Pytanie do ewangelików
KWCh to nie ewangelicywyczekujący pisze:Gdzie u was jest biskup oraz diakon? Pytanie głównie do Kościoła wolnych Chrześcijan

Albowiem łaską zbawieni jesteście, przez wiarę i to nie z was, Boży to dar, nie z uczynków, aby się ktoś nie chlubił.
- KAAN
W Biblii jeś źle przetłumaczone, tłumaczyli to ludzie związani z luteranami którzy mają hierarchię i mają biskupów. Nie przetłumaczona greckich terminów znaczeniowo ale dostosowano do tego jak wyglądało chrześcijaństwo w dwudziestym wieku. Biblia uczy że są bracia starsi (presbyteros) wsród których są bracia nadorujący zbór, organizujący działalność zboru (episkopos), są bracia pomocnicy (diakonos) i inni obdarowani różnorodnymi darami Ducha.wyczekujący pisze:kościoły ewangelikalne jak baptyści, kwCh są moim zdaniem OK, ale jedno mi nie daje w nich spokoju - brak biskupów i określenia kto jest diakonem, kto prezbiterem a kto biskupem. Jest w Biblii napisane jaki powinien być biskup i diakon, to dlaczego w tych kościołach nie ma takich stanowisk?
Albowiem łaską zbawieni jesteście, przez wiarę i to nie z was, Boży to dar, nie z uczynków, aby się ktoś nie chlubił.
-
- wyznanie: nie chce podawać
Wszystko jest zle, zle przetłumaczone, zle napisane itp bo nie zgadza sie ze stanowiskiem kościołów braterskich
Tylko jak sie zgadza ti jest wtedy dobrze

-
- wyznanie: Kościół Zielonoświątkowy
Pankracy faktom nie zaprzeczysz i nie chodzi w tym przypadku tylko o stanowisko zborów braterskich tylko o realia
- KAAN
Nie wszystko jest złe, ale trzeba zdawać sobie sprawę z realiów. Na tym polega wzrost chrześcijanina że poznaje coraz dokładniej prawdę Słowa i odkrywa prawdziwe znaczenie. Wszystkie tłumaczenia mają pewne wady, dlatego studiując Słowo korzystam z kilkunastu różnych przekładów, posiłkuje się słowniekiem Stronga, leksykonami, komentarzami, słucham co maja do powiedzenia inni bracia i dlatego zgadzam się ze stanowiskiem milionów braci rozproszonych w zborach braterskich na całym swiecie.Pankracy pisze:Wszystko jest zle, zle przetłumaczone, zle napisane itp bo nie zgadza sie ze stanowiskiem kościołów braterskichTylko jak sie zgadza ti jest wtedy dobrze
-
- wyznanie: nie chce podawać
KAAN pisze:Wszystkie tłumaczenia mają pewne wady, dlatego studiując Słowo korzystam z kilkunastu różnych przekładów, posiłkuje się słowniekiem Stronga, leksykonami, komentarzami, słucham co maja do powiedzenia inni bracia i dlatego zgadzam się ze stanowiskiem milionów braci rozproszonych w zborach braterskich na całym swiecie.
No widzisz a ja tej samej zasadzie mogę powiedzieć ze zgadzam sie z milionami luteran, i nie tylko luteran, na całym świecie co do kwestii biskupstwa. Bo ni3 widze w biblii nic co by jej przeczyło
- KAAN
To twój problem, nic na to nie poradzę że luteranie tak samo uznają hierarchię kościelną jak katolicy i znakomita większość chrześcijaństwa. Większość nominalnego chrześcijaństwa to odstępcy od prawdy Ewangelii.Pankracy pisze:No widzisz a ja tej samej zasadzie mogę powiedzieć ze zgadzam sie z milionami luteran, i nie tylko luteran, na całym świecie co do kwestii biskupstwa. Bo ni3 widze w biblii nic co by jej przeczyłoKAAN pisze:Wszystkie tłumaczenia mają pewne wady, dlatego studiując Słowo korzystam z kilkunastu różnych przekładów, posiłkuje się słowniekiem Stronga, leksykonami, komentarzami, słucham co maja do powiedzenia inni bracia i dlatego zgadzam się ze stanowiskiem milionów braci rozproszonych w zborach braterskich na całym swiecie.
-
- wyznanie: Kościół Zielonoświątkowy
Riddick pisze:KAAN pisze:Wszystkie tłumaczenia mają pewne wady, dlatego studiując Słowo korzystam z kilkunastu różnych przekładów, posiłkuje się słowniekiem Stronga, leksykonami, komentarzami, słucham co maja do powiedzenia inni bracia i dlatego zgadzam się ze stanowiskiem milionów braci rozproszonych w zborach braterskich na całym swiecie.
Najzabawniejsze jest to, że tyle wysiłku wkładasz tylko po to, by najczęściej spełzły one na niczym. Bo wszystkie tłumaczenia, na jakich się opierasz, idę o zakład, że to tłumaczenia z aramejskiego, z tekstów masoreckich. Posługiwanie się przekładami ze złego źródła, w celu odnalezienia prawdy, jest jak próba uzyskania prawdziwego pieniądza z matryc, które powstały ze sfałszowanej formy. Choćby nie wiadomo jak by się kto nie zaklinał, z czegoś takiego prawdziwego niczego nie będzie. Szkoda.
Swoją drogą, wydaje mi się, że KAAN dodał mnie do ignorowanych. Być może jego nieumiejętność konfrontacji z faktami powoduje milczenie.
Riddick pochlebiasz sobie i swojej wiedzy aż nadto ,z reguły pycha chodzi przed upadkiem ,więc troszkę pokory by cie się przydało